Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso

golonka wieprzowa 2 sztuki
nóżki wieprzowe 2 sztuki

przyprawy

ziele angielskie 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchew 3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 4 sztuki
sól
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

dekoracja

groszek konserwowy
natka pietruszki

Porada

Podajemy z octem lub sokiem z cytryny wszystko zależy od gustu.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa

Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę którą kroimy w plasterki, resztę wyrzucamy i dodajemy do niego tłuszcz, dodajemy sól lub jarzynkę i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Do miseczek lub filiżanek wkładamy plasterki marchewki, troszkę mięska i zalewamy gorącym rosołem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem możemy włożyć do lodówki.
Taka galareta wytrzyma 1 tydzień w lodówce. A jak chcemy mieć na później to robimy w słoiczkach zamknąć zakrętkę i przewracając do góry dnem aby się dobrze zassała. Gdy ostygnie odwracamy słoik aby wszystko zeszło na dno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 10.09.2014 15:37
Bardzo lubię galaretę wieprzową,chociaż robię trochę inaczej.
ben-ka 10.09.2014 15:26
dawno nie robiłam,trzeba to nadrobić:)
w mojej kuchni 10.09.2014 11:25
bardzo lubię ale z majonezem do chlebka
Triss 10.09.2014 10:28
super galaretka. :)
Pietruszka 10.09.2014 10:26
fajna galareta
mysliwy
mysliwy 10.09.2014 08:47
baaardzo lubię!
pestka 10.09.2014 08:43
oj dawno nie robiłam a lubię to
Anna169Hosz 10.09.2014 08:42
Ale apetyczna!
IZABELA29 10.09.2014 08:22
takiej nie robie ale smakowicie wygląda
as28 10.09.2014 08:17
fajna galaretka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak