Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ślimak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier 2 szklanki
kakao 5 łyżek
woda letnia 1 szklanka
olej 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ślimak

Kroki postępowania

1
W garku podgrzewamy wodę do temperatury 60 stopni. Nad garkiem kładziemy miskę, do której wrzucamy jajaka z cukrem. Ubijemy na jednolitą masę.
Krok 1 - ślimak foto
2
Następnie wlewamy olej i przegotowaną wodę, dalej ubijając mikserem
Krok 2 - ślimak foto
3
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
Krok 3 - ślimak foto
4
Dzielimy ciasto na 2 części do jednej dodajemy 2 łyżki mąki
Krok 4 - ślimak foto
5
do drugiej czekoladę
Krok 5 - ślimak foto
6
na formę wylewamy na przemiennie ciasto czarne i białe
Krok 6 - ślimak foto
7
następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut
Krok 7 - ślimak foto
8
ciasto można posmarować czekoladą i ozdobić bakaliami
Krok 8 - ślimak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak