Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogonówka w aromatycznym sosie

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 400 g (ogonówki)
czosnek 3 ząbki
marchewka 2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
koperek 1 łyżka
cząber 0,5 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
rozmaryn 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat 1 sztuka
sos sojowy słodki 3 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia
mąka pełnoziarnista do zasmażki

Porada

* Aby zapobiec powstaniu kluch, małą chochelkę wywaru przelewamy do szklanki, dodajemy zasmażkę z mąki, energicznie mieszamy trzepaczką do momentu powstania gęstej konsystencji i dodajemy do sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogonówka w aromatycznym sosie

1. Umytą i osuszoną ogonówkę kroimy na sznycle (około 2 cm grubości) i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Sznycle obtaczamy w mące pszennej pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody i zagotowujemy.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w drobną kostkę.

Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do garnka startą marchewkę, pokrojony czosnek i wszystkie zioła: świeży koperek i natkę pietruszki oraz suszone: rozmaryn, kminek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca i dusimy wszystko na małym ogniu do momentu aż ogonówka będzie miękka.

W czasie gdy mięsko będzie się dusiło przygotowujemy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej rumieniąc ją delikatnie na rozgrzanej patelni.

3.Pod koniec duszenia do garnka dodajemy sos sojowy, a całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz zagęszczamy odpowiednią ilością zasmażki z mąki* i jeszcze raz zagotowujemy.
Ogonówkę podajemy z lubionymi dodatkami.

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asia 12.02.2023 16:50
Świetny przepis , mięso kruche, sos aromatyczny :) z kluskami śląskimi niebo w gębie :))
Malinka 12.09.2014 08:40
Bardzo apetycznie się prezentuje taki talerz, mniam :)
berys18 10.09.2014 09:09
smacznie wygląda
VioletoweKucharzenie 10.09.2014 08:40
poproszę dziś o taki apetyczny obiadek:-)
IKrakowianka 09.09.2014 22:14
świetne danie
anemon 09.09.2014 22:10
Bardzo apetyczny obiad.
asiczekz 09.09.2014 20:18
wygląda baaardzo apetycznie
Katarzyna59 09.09.2014 18:50
apetyczne jedzonko
Sroczka 09.09.2014 18:44
Ależ ten obiadek pysznie wygląda.
Bernadeta1 09.09.2014 18:41
na taki obiadek chętnie bym się skusiła, bardzo apetyczny
Megg 09.09.2014 18:02
super smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak