Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki jagodowo- truskawkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 300 g
ciepła woda 1 szkl
oliwa 1,5 łyżki
sól i pieprz

NADZIENIE

truskawki 100 g
jagody 120 g
cukier 2 łyżki

DEKORACJA

truskawki
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki jagodowo- truskawkowe

Kroki postępowania

1
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.
Krok 1 - Pierożki jagodowo- truskawkowe foto
2
NADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy
Krok 2 - Pierożki jagodowo- truskawkowe foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki
Krok 3 - Pierożki jagodowo- truskawkowe foto
4
Nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.
Krok 4 - Pierożki jagodowo- truskawkowe foto
5
Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Krok 5 - Pierożki jagodowo- truskawkowe foto
6
Wybieramy łyżką cedzakową na talerze.
Krok 6 - Pierożki jagodowo- truskawkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak