Pierożki jagodowo- truskawkowe

Pierożki jagodowo- truskawkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    300 g
  • ciepła woda

    1 szkl
  • oliwa

    1,5 łyżki
  • sól i pieprz

NADZIENIE

  • truskawki

    100 g
  • jagody

    120 g
  • cukier

    2 łyżki

DEKORACJA

  • truskawki

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki jagodowo- truskawkowe
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.
Krok 2 - Pierożki jagodowo- truskawkowe
NADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy
Krok 3 - Pierożki jagodowo- truskawkowe
Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki
Krok 4 - Pierożki jagodowo- truskawkowe
Nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.
Krok 5 - Pierożki jagodowo- truskawkowe
Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Krok 6 - Pierożki jagodowo- truskawkowe
Wybieramy łyżką cedzakową na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat