Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

5.0
(86)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Najlepiej będą smakowały ze smażoną na złoto cebulką. Taki farsz wymaga solidnej porcji przypraw - pieprzu, soli, czosnku i majeranku - ale efekt? Niebo w gębie!

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
woda ciepła 250 mililitr
żółtko jajek 2 sztuka
masło 82% 1 1/2 łyżka
sól 1/2 łyżeczka

Farsz

kasza gryczana 2 torebka
ser biały 250 gramów
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
czosnek ząbki 2 sztuka
majeranek 2 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

cebula 2 sztuka
olej 2 łyżka
masło 1 łyżka
cukier 1 szczypta

Porada

Farsz powinien być dobrze doprawiony. Pierogi można też okrasić zarumienionym wędzonym boczkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Farsz: Twaróg rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do sera. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do kaszy i sera. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.

Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.

Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić drobno posiekane cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 16.01.2015 07:33
dzisiaj je wypróbuję
romanrafal
romanrafal 30.11.2014 06:59
rewelacyjne pierożki
Motorek 11.10.2014 13:34
bardzo smaczne
EmciaPichci 26.09.2014 10:26
muszę sobie takie koniecznie zrobić :)
caralajna 24.09.2014 11:52
ale apetyczne, nie przepadam za pierogami ale te bym zjadła bez mrugnięcia
mysza75 10.09.2014 11:17
co za pyszne pierogi uwielbiam taką wersję z kaszą
kloruś 09.09.2014 20:01
wyglądają obłędnie! piękne zdjęcie!
adelajda 09.09.2014 18:59
Pyszne połączenie :)))
Kuchenka 09.09.2014 18:42
o takie to chętnie skosztuje
DorotaZ 09.09.2014 18:27
Ja jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z takim farszem:( Zostaje tylko wypróbować:)
IwonaDD 09.09.2014 16:33
świetny farsz! komplementy!
Habibi 09.09.2014 16:22
bardzo lubię to połączenie twarogu i kaszy gryczanej - nie dodaję zazwyczaj świeżego czosnku (czasem granulowany), doprawiam dużą ilością pieprzu i zrumienioną cebulą, a czasem dodaję także nieco puree ziemniaczanego :) Od dziecka znam to połączenie - moja Babcia pochodziła ze wschodu (Tarnopol) i tam było ono znane od jej dzieciństwa :) Stosuję podobny farsz w wielu potrawach.
Janina 09.09.2014 16:18
Pyszne pierożki;)
fotoviderek 09.09.2014 16:04
Będę musiał taką zrobić :)
Agnieszka-87-25 09.09.2014 15:49
pyszności mniam
Renata9 09.09.2014 14:49
smaczne i zdrowe pierogi
Futka 09.09.2014 13:23
wspaniałe pierożki :)
Konczi 09.09.2014 13:14
Nie próbowałam jeszcze takiego farszu ale wydaje mi się, że jest to strzał w dziesiątkę !! Dla mnie przepis na 5 !
Aleksandra/Olcia 09.09.2014 13:05
mniam mniam
Adamorek 09.09.2014 12:48
ciekawy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak