Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy słoikowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 gram
wątróbka drobiowa 150 gram
cebula 2 sztuki
ziele angielskie 2 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 1,5 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
sól
woda 125 ml (tej po gotowaniu mięsa)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy słoikowy

Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z zielem angielskim i liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy wątróbkę (bez przypraw) przez 20 minut.
Cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na maśle. Na koniec dodajemy rozmaryn i tymianek, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Łopatkę i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy 125 ml wody po gotowaniu łopatki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 09.09.2014 20:08
wyglądają obłędnie!
Jadwiga/Jaga85 09.09.2014 15:54
Rewelacyjny przepis i zdjęcie!
Ola1984 09.09.2014 12:21
Nie ma jak domowe mięsko do pieczywa :) Świetne etykietki :)
Adam/ZUB3R 09.09.2014 11:39
smaczny pasztet
pajbek 09.09.2014 11:34
Pysznie się zapowiada :-)
Zdzisław 09.09.2014 10:21
ciekawy przepis na pasztet
asiczekz 09.09.2014 10:16
idealny na śniadanko
wwwiolka 09.09.2014 09:48
Bardzo fajny przepis.
Sylwia26 09.09.2014 09:35
ale smakołyki
IZABELA29 09.09.2014 09:22
cudny taki paztecik
mysliwy
mysliwy 09.09.2014 08:40
Domowy najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak