Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
- ciasto z budyniem
- ciasto z jeżynami
- pyszny deser dla całej rodziny
Kroki postępowania
Ze składników na kruche ciasto: jogurt mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.
Na stolnicy wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka oraz rozmieszany z jogurtem proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części (jedna nieco większa od drugiej).
Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, większą wałkujemy i wykładamy na blaszkę.
Na cieście rozsypujemy pokruszone biszkopty by nadmiernie nie namokło od budyniu.
Na mleku gotujemy budyń. Gdy jest gotowy, gorący budyń rozlewamy na cieście, układamy jeżyny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.