Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z powidłami i włoszczyzną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
kapusta kiszona 1 kg
marchew 1 kg
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
cebula biała 1-2 sztuki
grzyby suszone 100-200 gram
kiełbasa kilka sztuk ja użyłam kilku różnych gatunków
boczek wędzony 500 kg
olej do smażenia 0,5 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoiczek
sól do smaku 3-4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
przecier pomidorowy 500 gram
ketchup pikantny 250 gram

Porada

Taki bigos jest wspaniałym daniem na uroczystościach, a przechowywany w słoiku zawsze ucieszy smakiem naszych niespodziewanych gości. Ten bigos jest moim i mojej rodziny ulubionym bigosem. Wyjątkowy smak zawdzięczamy kompozycji warzywnej i powidłom.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z powidłami i włoszczyzną

Kroki postępowania

1
Kapustę słodką szatkujemy na cienkie kawałki.
Krok 1 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
2
Kiszoną kapustę odciskamy i tniemy na kawałki. Jeśli jest mocno kwaśna połowę opłucz pod wodą.
Krok 2 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
3
Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por siekamy na półplasterki.
Krok 3 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
4
Do dużego garnka na dno wlej olej. Wkładamy obie kapusty i pozostałe warzywa. Dodaj również powidła. Jeśli dodajemy grzyby to namocz je przez godzinkę w wodzie i wtedy dodaj same grzyby bez wody. Ewentualnie jeśli chcemy zrobić bigos w wersji bezmięsnej dodaj grzyby z wodą.
Krok 4 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
5
Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Szklimy na oleju i dodaj do kapusty.
Krok 5 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
7
Kiełbasę jeśli była zamrożona to odmrażamy i kroimy na małe kawałki, smażymy na patelni, dodajemy do kapusty.
Krok 6 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
8
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy będzie ładnie zrumieniony dodaj do reszty bigosu i wymieszaj.
Krok 7 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto
9
Dodaj przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Taki bigos smażymy około 2 godzin. Dodaj 1 keczup i przecier. Wymieszaj i gotuj jeszcze 1 godzinę. Taki bigos możesz na drugi dzień przesmażyć ponownie około godziny i gorący przełożyć do słoików.
Krok 8 - Bigos z powidłami i włoszczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2014 18:02
Polecam bardzo ,a się nie zawiedziesz, bo jest naprawdę bardzo smaczny.
Wafelek2601 08.09.2014 17:59
Bardzo apetyczny
Motorek 08.09.2014 16:59
Pyszny przepis na bigos
VioletoweKucharzenie 08.09.2014 16:34
o takiego jeszcze nie jadłam:-)
stan2401 08.09.2014 15:41
z powidłami jeszcze nie jadłem
Konczi 08.09.2014 15:40
Słyszałam o powidłach do bigosu ale nigdy nie dokładałam, wygląda bardzo smacznie :))
Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2014 14:22
Polecam wszystkim spaniały słodki smak bigosu z dodatkiem powideł śliwkowych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak