Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki pieczone w pomidorach

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

GOŁĄBKI

kapusta biała 1 szt
ryż 400 g
mięso mielone 800 g
cebula 2 szt
grzyby leśne 300-400 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

SOS POMIDOROWY

pomidory 1 1/2 kg
ząbki czosnku 4-5 szt
tymianek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki pieczone w pomidorach

Kroki postępowania

1
Główkę kapusty włożyć do gotującej się wody i obgotowywać. Ściągać po kolei liście i odkładać do wystudzenia. Ryż ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni razem z mięsem. Dodać do ryżu razem z grzybami ugotowanymi i drobno pokrojonymi. Całość przyprawić i dokładnie wymieszać. Zawijać w liście kapusty.
Krok 1 - Gołąbki pieczone w pomidorach foto
2
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty i układać zawinięte gołąbki. Gołąbków wychodzi trochę więcej niż na jedno naczynie.
Krok 2 - Gołąbki pieczone w pomidorach foto
3
Czosnek drobno posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone, bez skóry pomidory.
Krok 3 - Gołąbki pieczone w pomidorach foto
4
Pomidory smażyć, aż zaczną się rozpadać. Przyprawić.
Krok 4 - Gołąbki pieczone w pomidorach foto
5
Zalać przygotowanym sosem gołąbki.
Krok 5 - Gołąbki pieczone w pomidorach foto
6
Piec w 180*C przez godzinę. W razie potrzeby można podlać wodą. Smacznego!
Krok 6 - Gołąbki pieczone w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 20.09.2014 20:49
uwielbiam gołabki
Pani Domu 08.09.2014 15:28
bardzo apetyczne
asiczekz 08.09.2014 14:42
pychotka takie gołąbeczki
Grazyna0211 08.09.2014 13:58
pyszna wersja gołąbków
Beatris 08.09.2014 13:46
Wspaniały pomysł na obiad, niezwykle apetyczny:) Aż ślinka cieknie na widok tych gołąbków:)
berys18 08.09.2014 13:06
bardzo ładne gołąbki
Adamorek 08.09.2014 11:14
ciekawa alternatywa dla sosu
Ewelina1991 08.09.2014 10:42
pieczonych jeszcze nie jadłam, ale na pewno są bardzo smaczne:)
norweska20 08.09.2014 10:35
pewnie smaczne takie połączenie..chętnie skorzystam z tego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak