Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso i przyprawy

filety z kurczaka
sos ostrygowy 2 łyżki
papryczka chili
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
majonez 3 łyżki
pieprz

Warzywa i przyprawy

cukinia
papryka czerwona 2
cebula 2
boczek surowy 100 g
oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe

Mięso umyć, osuszyć, następnie pokroić w dużą kostkę. Włożyć
do głębokiego talerza i dodać sos ostrygowy, chili posiekane, kmin,
kurkumę i cząber. Wymieszać i dodać majonez. Odstawić na godzinę.
W tym czasie papryki i cukinię umyć. Cukinię pokroić w grube krążki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.Boczek również pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do miski i dodać oliwy, 1 łyżkę sosu ostrygowego, pieprzu, soli i tymianku. Przemieszać i na chwilę odstawić.
Na szpikulce do szaszłyków nadziewać składniki zaczynając od warzyw, np. papryka, cukinia, mięso, cebula i tak dalej.
Przygotowane szaszłyki kłaść na gorący ruszt i smażyć z
wszystkich stron do 15 minut, aż mięso się ze złoci a warzywa będą podpieczone. Podawać z ziemniakami w mundurkach i ogórkiem
małosolnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 07.09.2014 22:31
pyszne szaszłyki
Janina 07.09.2014 22:00
Smaczne, lubię takie;)
Pyszota 07.09.2014 20:34
świetny pomysł
Krzysztof15 07.09.2014 19:55
pyszne szaszłyczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak