Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

łosoś filet 2 szt
fasolka szparagowa 300 g
papryka czerwona do smaku
masło klarowane do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do smaku

Przyprawy

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól do smaku

Porada

Tak zaproponowaną fasolkę możemy oczywiście podać z inną rybką, jak i każdym innym mięskiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy łososia. Dla dwóch osób potrzebne są 2 filety, co u mnie oznacza ok 500 g ryby.
Myjemy, osuszamy i obsypujemy mieszanką przypraw do ryby. Pozostawiamy tak rybkę na ok 2 godz.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i układamy łososia. Smażymy najpierw od strony, po której jest skóra.
Krok 1 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
2
Podczas gdy rybka będzie się marynować przygotowujemy fasolkę, którą po obraniu i umyciu gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 7-9 min. Wystarczy by fasolka zrobiła się lekko miękka, ale jeszcze nie gotowa do podania.
Krok 2 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
3
Gdy łosoś trafi już na patelnię, na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego.
Krok 3 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
4
Przygotowaną paprykę (umytą, oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem.
Wystarczająca - wg ilość papryki - to ok pół szklanki.
Krok 4 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
5
Gdy papryka zmięknie doprawiamy ją mieloną ostrą papryką (lub pieprzem cayenne). Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
6
Po chwili dodajemy lekko ugotowaną fasolkę.
Krok 6 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
7
Fasolkę dokładnie mieszamy z papryką i przyprawami.
Gdy mamy zbyt dużo tłuszczu możemy dodać odrobinkę bułki tartej, która pochłonie tłuszcz.
Smażymy kilka minut, do czasu gdy fasolka zrobi się ciepła.
Krok 7 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto
8
Podajemy z usmażonym łososiem.
Smacznego :)
Krok 8 - Łosoś z lekko pikantną fasolką na obiadek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.09.2014 07:56
pyszny obiadek
IlonaAlbertos 07.09.2014 18:20
Taka rybka zasmakowałaby mi.
Grazyna0211 07.09.2014 17:21
smaczny obiad
Megg 07.09.2014 17:17
wyśmienity obiadek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak