Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z soczewicą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kabaczek 1 sztuka
papryka czerwona 4 sztuki
pieczarki 400 gram
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
soczewica czerwona 1 szklanka
oliwa
Majeranek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
bulion warzywny
Przyprawa curry orientalna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z soczewicą

Cebulę drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy.
Pieczarki kroimy drobno. Dodajemy do garnka i chwile podsmażamy.
Paprykę i kabaczek kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 2-3 szklankami bulionu warzywnego.
Dusimy ok. 40 min.
Soczewicę przepłukujemy i gotujemy ok. 15 min na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy do garnka z warzywami.
Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, papryką słodką i ostrą oraz curry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mel Kimbra 10.09.2014 19:05
na pewno spróbuję.
Futka 07.09.2014 21:15
Świetne połączenie! Uwielbiam leczo w każdej postaci :)
Stenka 06.09.2014 14:48
smaczny obiad
IlonaAlbertos 06.09.2014 14:27
Mogłoby mi zasmakować.
gosia561 06.09.2014 13:08
doskonałe danie jednogarnkowe
Joannasz3190 06.09.2014 13:04
Pyszności :)
Seba 06.09.2014 12:11
Pyszne jest takie leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak