Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort od serca

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jaja 7 sztuk

masa krem

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 600 ml
fix do śmietany 2 sztuka
galaretka truskawkowa 1/2 opakowania
cukier puder 2 łyżki

poncz

woda 1/2 szklanki
spirytus 3 łyżki
cytryna 1 sztuka

dekoracje

galaretka owoce leśne 1 sztuka
galaretka arbuzowa 1/2 sztuki
galaretka truskawkowa 1/2 sztuki
truskawki świeże 5 sztuk
wiórki kokosowe 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort od serca

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj stopniowo. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto.
Krok 1 - Tort od serca foto
2
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 155 stopni, góra dół na 45 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.
Krok 2 - Tort od serca foto
3
Poncz:
Do szklanki wlewam wodę dodaję sok z cytryny i spirytus.

Dekoracje:
Do trzech pojemników wylałam galaretki. Jagodową rozpuściłam w 1 i 1/4 szklanki wody gorącej. Truskawkową i jagodową w 1/2 szklankach wody. Wstawiłam do lodówki i stężeniu wycinałam serca za pomocą foremek.
Krok 3 - Tort od serca foto
4
Krem:

Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody i studzę.

Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i ubijam mikserem najpierw obroty niższe potem zwiększam. Dodaję cukier puder a pod koniec masę śmietanowa i galaretkę zimną. Ubijam jeszcze chwilę do połączenia się składników. Masę wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Krok 4 - Tort od serca foto
5
Biszkopt kroję nożem na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam ponczem, i smaruję 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam go, smaruję konfiturą z czarnej porzeczki i układam kawałki galaretek które zostały mi po wycięciu serc.
Krok 5 - Tort od serca foto
6
Układam trzeci blat który smaruję razem z bokami resztą kremu. Boki obsypuję wiórkami kokosowymi. Tort dekoruję sercami z galaretek, melisą i truskawkami.
Krok 6 - Tort od serca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 07.09.2014 10:50
ale pięknie przystrojony :) cudo :)
V_kuchareczka 06.09.2014 22:02
piękny tort
Mniam 06.09.2014 18:35
Piękny ten torcik i jaki smaczny :)
Grazyna0211 06.09.2014 18:04
pyszny tort i śliczny
reniatka 06.09.2014 17:55
Śliczny torcik i zapewne przepyszny
Kejti 06.09.2014 17:43
Rewelacyjnie wygląda,zjadłabym chętnie kawałeczek :-)
eMMe 06.09.2014 17:29
Świetny tort:)
wyattearp 06.09.2014 17:07
pyszny torcik
Bernadeta1 06.09.2014 17:07
pychotka taki torcik do kawusi
barbara11561 06.09.2014 15:53
bardzo pysznie wygląda:)
ada.la 06.09.2014 15:43
śliczna dekoracja
ada.la 06.09.2014 15:42
śliczny torcik
gosia1988 06.09.2014 15:20
rewelacyjny torcik
IlonaAlbertos 06.09.2014 14:28
Wspaniały tort.
Alina Mysan 06.09.2014 14:14
Super! Wygląda fajnie.
anemon 06.09.2014 14:02
Piękny i apetyczny. Widać, że od serca.
Alex_M 06.09.2014 14:02
przepiękny torcik :)
gosia561 06.09.2014 13:08
przepysznie wygląda
Janina 06.09.2014 12:52
Śliczny i smaczny torcik;)
Krystyna32 06.09.2014 12:30
bardzo apetyczny
Marta Ryżek-Kalkowska 06.09.2014 12:00
cudowny :) uwielbiam torciki
mirosława4 06.09.2014 11:51
piękny torcik zapewne tak smakuje jak wygląda :)
Konczi 06.09.2014 11:32
Cudny torcik !! Wygląda przepięknie !
Czyki 06.09.2014 11:18
Bardzo smacznie wygląda :) Mysia podeślij kawałeczek :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak