Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto owocowe z lodówki na upalne dni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na ciasto czekoladowe

masło 125 g
kakao 4 łyżki
kawa zbożowa 1,5 łyżeczki
cukier 150 g
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Masa śmietankowa

śmietana 30% 3 kubeczki 200g
czekolada gorzka 3 tabliczki
cukier 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
banan
truskawki
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto owocowe z lodówki na upalne dni

Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy kakao i kawę zbożową. żółtka należy oddzielić od białek Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce do ciasta i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do silikonowej okrągłej foremki o średnicy 25 cm i pieczemy w temp. 170 stopni około35 minut. Gdy ciasto przestygnie kroimy je na dwa równe blaty. śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. na koniec dodajemy pokruszona czekoladę. i rozpuszczona wcześniej żelatynę. Na jeden blat wykładamy pokrojone truskawki i banany i wykładamy 3/4 masy Przykrywamy ja drugim blatem i smarujemy wierzch. Posypujemy starta czekoladą i ozdabiamy świeżymi listkami mięty lub melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak