Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
masło 20 dag
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 0,5 szklanki
grzyby świeże 60 dag
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać do mąki roztarte z solą i 2 łyżkami śmietany żółtka. Ciasto zagnieść i wstawić na 20 min do lodówki. Grzyby obgotować, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i udusić, dodać grzyby z wywarem, chwile poddusić. Resztę śmietany rozmieszać z jajkiem, dodać do grzybów, przyprawić. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Na formie posmarowanej tłuszczem ułożyć jeden placek, na nim nadzienie. Przykryć drugim plackiem i zacisnąć brzegi. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku, aż kulebiak przybierze rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.04.2013 18:32
bardzo apetyczny
Stenka 24.01.2013 07:41
lubię
Magdalena80 12.01.2011 23:03
bardzo lubię
Jaheira11 12.01.2011 22:58
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak