Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna w marynacie miodowo-musztardowej
Połączyć wodę, ocet, sporą garść soli, cukier i przyprawy w ziarnach - zagotować na sporym płomieniu, nakryć, zmniejszyć ogień i gotować 20-30 minut. Wyłączyć płomień i pozostawić do ostygnięcia i naciągnięcia (np.na całą noc) - następnie ponownie rozgrzać i przecedzić.
Do czystej marynaty dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować 20 minut, dołożyć poszatkowaną cebulę i gotować jeszcze 10-15 minut.
Wrzącą marynatą zalać pokrojone w plasterki ogórki świeże i kiszone oraz paprykę pokrojoną w paseczki - wymieszać, dolać kwas z ogórków, miód i musztardę - pozostawić na 2-3 godziny.
Gotową sałatkę dokładnie wymieszać i ew. dosolić - napełniać średnie i duże słoiki, ale nie upychać warzyw zbyt ciasno - dopełnić pozostałą marynatą.
Pasteryzować 20-40 minut.