Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna w marynacie miodowo-musztardowej

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

WARZYWA

ogórki kiszone 1 kg
ogórki świeże 1 kg
marchewka 1 kg
cebula biała 1 kg
papryka czerwona 1 kg

MARYNATA

ocet 10 % 1 szkl.
woda 3 szkl.
cukier kryształ 2/3 szkl.
miód płynny 1 szkl.
sól do smaku
kwas z ogórków 1-2 szkl.
Musztarda stołowa Prymat 1 słoiczek

PRZYPRAWY

ziele angielskie 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
Kminek cały Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka

Porada

Kiszone ogórki można zastąpić cukinią, patisonem lub świeżymi ogórkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna w marynacie miodowo-musztardowej

MARYNATA:

Połączyć wodę, ocet, sporą garść soli, cukier i przyprawy w ziarnach - zagotować na sporym płomieniu, nakryć, zmniejszyć ogień i gotować 20-30 minut. Wyłączyć płomień i pozostawić do ostygnięcia i naciągnięcia (np.na całą noc) - następnie ponownie rozgrzać i przecedzić.

Do czystej marynaty dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować 20 minut, dołożyć poszatkowaną cebulę i gotować jeszcze 10-15 minut.

Wrzącą marynatą zalać pokrojone w plasterki ogórki świeże i kiszone oraz paprykę pokrojoną w paseczki - wymieszać, dolać kwas z ogórków, miód i musztardę - pozostawić na 2-3 godziny.

Gotową sałatkę dokładnie wymieszać i ew. dosolić - napełniać średnie i duże słoiki, ale nie upychać warzyw zbyt ciasno - dopełnić pozostałą marynatą.
Pasteryzować 20-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 10.04.2015 09:13
podoba mi sie
Wafelek2601 09.09.2014 06:45
piękna i smaczna sałatka
ppaulina 06.09.2014 20:48
pyszna sałatka
Alex_M 06.09.2014 14:01
świetna sałatka :)
Habibi 06.09.2014 13:39
A jeśli chodzi o rodzaj ozdobnego krojenia (uciekło mi to z pamięci przy zapisywaniu przepisu) - jest to tarcza do malaksera wyposażona w karbowane noże - dlatego krojenie warzyw szło błyskawicznie :) Można oczywiście pokroić ręcznie w tradycyjne plasterki lub szatkować warzywa w talarki za pomocą typowej mandoliny do kapusty.
inka2012 06.09.2014 13:38
jeszcze takiej sałatki nie jadłam
Habibi 06.09.2014 13:35
Dziękuję za miłe słowa :) Pomysł na zalewę do sałatki powstał wiele lat temu, kiedy pierwszy raz spróbowałam ogórków w zalewie musztardowej - a ponieważ od dzieciństwa bardzo lubiłam tradycyjną marynowaną szwedzką sałatkę ogórkową na słodko, postanowiłam połączyć pomysły - jest to zalewa lekko musztardowa i zarazem słodka od miodu. Kilka lat prób z proporcjami i wreszcie jest taka, jaka smakuje mi najbardziej. Sama mieszanka warzyw to już nie eksperyment, ale zwyczajnie pomysł zaczerpnięty z innej, starej jak świat, marynowanej sałatki :) Ale oczywiście warzywa można łączyć dowolnie :)
mysza75 06.09.2014 10:38
na zimę idealna :-)
engie23 06.09.2014 08:51
apetycznie wygląda
magdziorka6 05.09.2014 23:04
bardzo ładnie wygląda
Róża1 05.09.2014 22:58
wspaniale sę prezentuje !!!!!
Jadwiga/Jaga85 05.09.2014 21:36
pyszna musi być
Czyki 05.09.2014 20:51
Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę :) super :)
wwwiolka 05.09.2014 20:26
Bardzo fajne danie.
Katarzyna59 05.09.2014 20:17
apetyczna sałatka
Megg 05.09.2014 20:12
smaczna taka sałatka
Kulinarna Ja 05.09.2014 20:12
też ją robię ;)
IZABELA29 05.09.2014 20:01
świetna sałateczka
Mira85 05.09.2014 19:54
ale fajna,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak