Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami - w słoiki

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

żółta fasolka szparagowa 2 kg
ogórki świeże 2 kg
cebula 1 kg
sól 1 łyżka

Zalewa

olej 1/2 szkl
ocet 10 % 7/8 szkl
cukier 1 i 3/4 szkl
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki
sól 4 łyżki
pieprz 1 łyżeczka

Porada

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu z ziemniaków lub makaronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami - w słoiki

Z umytej fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzątku z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie pół talarki. W garnku mieszamy ocet, olej, koncentraty pomidorowe, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Dokładamy warzywa, mieszamy. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint, zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak