Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salatka z fasolki szparagowej - w słoiki

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółta fasolka szparagowa 2 kg
marchewka 1/2 kg
cebula 40 dag
papryka czerwona 2 szt
olej 2 szkl
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki
cukier 6 łyżek
sól 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ocet 10 % 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka

Porada

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu z ziemniaków, z mięsem lub makaronu. Można zrobić również wersję bez papryki. Papryka dodana zbyt wcześnie "rozpapacia się" w czasie gotowania i pasteryzacji.

Przepis i sposób przygotowania na: Salatka z fasolki szparagowej - w słoiki

Z umytej fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut we wrzątku z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie pół talarki. Paprykę myjemy i kroimy w drobne paseczki. Marchewkę z cebulą dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy ocet i koncentraty pomidorowe. Łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut kilka razy mieszając. Pod koniec dodajemy paprykę. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 27.08.2015 07:26
pyszna fasolka, taki zapas starczy na zimowe dni:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak