Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop jeżynowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
cukier 500 g
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop jeżynowy

Jeżyny myjemy i przesypujemy do garnka. Mieszamy z cukrem i pozostawiamy pod przykryciem na przynajmniej 1h aż owoce puszcza sok. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu kilka minut od zagotowania, aż jeżyny zaczną się rozpadać i powstanie sporo soku. Przecedzamy całość przez sitko i ponownie podgrzewamy niemal do wrzenia. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Nie wymaga pasteryzacji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak