Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka do słoików na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 kg
cukier 10 łyżek
woda 1 szklanka
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka do słoików na zimę

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej woda i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego – w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek pozostałe nam nie ściemnieją.
Krok 1 - Jabłka do słoików na zimę foto
2
Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka, dolać wodę i poddusić kilkanaście minut stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
Krok 2 - Jabłka do słoików na zimę foto
3
Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
Krok 3 - Jabłka do słoików na zimę foto
4
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Krok 4 - Jabłka do słoików na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 05.09.2014 16:17
Pyszne.Wczoraj też robiłem zapasy na zimę.
monikalangier 05.09.2014 15:34
uwielbiam takie jabłka
mirosława4 05.09.2014 15:15
na zimę jak znalazł
Stenka 05.09.2014 13:56
Ja nakładam gotujące do nagrzanych słoików i przetrzymują się
Adamorek 05.09.2014 13:10
dobra pora na takie przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak