Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne pieczone żeberka

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
ketchup pikantny 1/4 szklanki
czosnek 3 ząbki
miód 2 łyżki
musztarda dijon 2 łyżki
sos sojowy 5 łyżek
olej sezamowy 3 łyżki
wódka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
tabasco kilka kropli
sos worcestershire kilka kropli
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pieczone żeberka

Żeberka umyłem , osuszyłem , pokroiłem na porcje. Natarłem solą , majerankiem , i kminkiem. Ułożyłem w żaroodpornej foremce.
Sos : keczup połączyłem z miodem , musztardą , sosem sojowym , olejem i wódką. Do szklanki ½ wody dodałem mąkę ziemniaczaną , wymieszałem , doprawiłem rozgniecionym czosnkiem , pieprzem , tabasco i sosem worcester. Wszystko dokładnie wymieszałem.
Połową przygotowanego sosu zalałem żeberka i odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 189 stopni i piekłem ok. 60 minut. W czasie pieczenia żeberka obracałem kilkakrotnie i często polewałem resztą sosu , a potem sosem z pieczenia. Podałem z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.09.2014 12:18
pikantne mięsko to moje smaki
IwonaDD 06.09.2014 14:57
wyglądają kusząco!
Futka 06.09.2014 10:57
Pyszne i aromatyczne! :)
VioletoweKucharzenie 06.09.2014 08:00
żeberka, pycha!
kuklik 05.09.2014 14:17
bardzo apetyczne
gosia561 05.09.2014 12:42
doskonale doprawione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak