Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewicz nad królewiczem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

BISZKOPT CIEMNY

jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki

MASA

mleko 3,5 szklanki
budyń waniliowy 3 opakowania
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1,5 opakowania
margaryna 2 kostki
cukier 5 łyżek
spirytus wg uznania

DODATKI

cappuccino waniliowe 3 łyżki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
czekolada pół tabliczki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie

POLEWA

margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Królewicz nad królewiczem

Przygotować galaretki, przelać do płaskich naczyń i czekać aż stężeją. Następnie pokroić w kostki. Czekoladę posiekać. BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Później dodać żółtka i nadal ucierać, ale na mniejszych obrotach. Pod koniec łyżką wmieszać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. BISZKOPT CIEMNY: postąpić tak samo jak z biszkoptem jasnym, z tym wyjątkiem, że do mąki i proszku do pieczenia dodać kakao. MASA: Podzielić mleko na dwie części- mniejszą i większą. Większą część zagotować. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Utrzeć margarynę, dodawać zimnego budyniu. Pod koniec dodać spirytus. Masę podzielić na dwie części. Jedną połowę jeszcze na pół. Do jednej z mniejszych połów dodać cappuccino do drugiej kisiel. Wymieszać. Jedną większą połowę podzielić na dwie części: mniejszą i większą. Do większej dodać: kostki galaretki i czekolady. Wymieszać. POLEWA: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna. SKŁADANIE (od dołu) połowa biszkoptu ciemnego- masa cappuccino- połowa biszkoptu jasnego- masa jasna z galaretkami i czekoladą- połowa biszkoptu ciemnego- masa różowa (z kisielem)- połowa biszkoptu jasnego- masa bez dodatków- polewa. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 12.05.2015 11:00
pyszności :)
cris04 04.09.2014 22:40
Bardzo lubię takie ciasta ...........i ten krem!!!!!!!!!!
halina17 04.09.2014 19:44
Dobre ciasto.
dorrota 04.09.2014 17:17
genialne ciasto
inka2012 04.09.2014 17:16
smakowicie wygląda
molanka 04.09.2014 17:10
aż ślinka cieknie
Barbara13 04.09.2014 16:42
pracochłonny ale pyszny
Czyki 04.09.2014 16:30
Co za cudo do kawki :):)
Wafelek2601 04.09.2014 16:28
Przepysznie wygląda
Helena63 04.09.2014 15:49
deser super
Beatris 04.09.2014 15:27
Niezwykle smakowite ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Agnieszka-87-25 04.09.2014 15:22
rewelacja!!
Marta1986 04.09.2014 14:59
bardzo smaczne
Stenka 04.09.2014 13:53
smaczne ciacho
Janina 04.09.2014 13:23
Świetne ciacho, zabieram do siebie;)
IwonaDD 04.09.2014 12:50
wow wspaniały!
halinah 04.09.2014 12:31
apetyczny deser :)
dodi 04.09.2014 11:00
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak