Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6jajek
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl maki
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata)
masa
1 szkl. cukru
1 szkl mąki
1 margaryna
1 litr mleka
kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
ananas z puszki 1 szt.
olej 1/2 szkl.
budyń kokosowy 1 szt.
wiórki kokosowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po troszkę cukru, dalej ubijać. Dodawać po troszeczkę wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto łyżką. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min.
MASA: 0,5 litra mleka zagotować z cukrem. Drugie 0,5 litra wymieszać z budyniem i mąką. Wszystko zagotować i ostudzić. (Żeby nie zrobiła się skorupa na budyniu , na wierzch położyć folię spożywczą) Ostudzony budyń zmiksować z margaryną.
KRUSZONKA: Składniki na kruszonkę usmażyć na złoty kolor.

WYKONANIE: Biszkopt kroimy na dwa blaty. Przekładamy połową masy układamy ananasy ( najlepiej pokrojone w kostkę) , smarujemy masą. Układamy drugi blat biszkoptu.NA wierzchu rozsmarować resztę masy - cienką warstwę i posypać kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanka1 23.03.2011 22:22
Tylko to nie moje fotki
Anna169Hosz 29.10.2010 10:47
Bardzo zachęcające ciasteczko.
MAR3STA 22.10.2010 21:49
wygląda smakowicie
Tomek16 14.10.2010 14:44
pychota
iwona332 17.09.2010 22:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak