Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na BEZĘ

białko 8 sztuk
cukier kryształ 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olejek śmietankowy 5 kropli

nadzienie do środka

śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 litra
cukier puder 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
maliny świeże 300 gram
borówka amerykańska 300 gram

Porada

Do naszej Pavlovej możemy użyć różnych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z owocami

Kroki postępowania

1
Krok1: Białka ubij na sztywną pianę , stopniowo dodawaj cukier i miksuj na gładką błyszcząca masę.
Krok 1 -  Pavlova z owocami foto
2
Krok 2: Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu.
Krok 2 -  Pavlova z owocami foto
3
Krok 3: Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu.

Przełóż białka w szprycę lub do rękawa cukierniczego z dużą końcówką do zdobień.
Krok 3 -  Pavlova z owocami foto
4
Krok 4: Przełóż białka w szprycę lub do rękawa cukierniczego z dużą końcówką do zdobień.
Krok 4 -  Pavlova z owocami foto
5
Krok 5: Następnie wypełnioną szprycą wciśnij na papierze duże gwiazdki naokoło wzoru.
Krok 5 -  Pavlova z owocami foto
6
Krok 6: wypełnij środek białkami.
Krok 6 -  Pavlova z owocami foto
7
Krok 7: Tak samo przygotuj drugi krążek bezowy o mniejszej średnicy. Jeśli pozostanie nadmiar białek to zrób dookoła małe beziki.
Krok 7 -  Pavlova z owocami foto
8
Krok 8: Nasze krążki bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy na termoobiegu przez 30 minut następnie obniżyć temperaturę do 100 *C i suszyć ok 1,5 godziny na termoobiegu i suszyć bezy cały czas przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 8 -  Pavlova z owocami foto
9
Krok 9: Krążki studzimy.
Krok 9 -  Pavlova z owocami foto
10



Krok 10: Dwie łyżeczki żelatyny zalej 3 łyżkami zimnej wody w tym czasie kiedy będzie żelatyna pęczniała ubij kremówkę i dodaj cukier puder. Następnie lekko podgrzej żelatynę, ale nie zagotuj, dodaj do rozpuszczonej żelatyny łyżeczkę ubitej śmietany, wymieszaj i dodaj do śmietany. Szybko zmiksuj.
Krok 10 -  Pavlova z owocami foto
11
Krok 11: Po przestudzeniu bezowy krążek delikatnie odrywamy od papieru i przekładamy na talerz.
Krok 11 -  Pavlova z owocami foto
12
Krok 12: Na zimny krążek wykładamy połowę naszej ubitej kremówki i wykładamy połowę owoców.
Krok 12 -  Pavlova z owocami foto
13
krok13: Przykrywamy drugim mniejszym blatem i lekko dociskamy.
Krok 13 -  Pavlova z owocami foto
14
Krok 14: Na samą górę wykładamy resztę kremówki i dekorujemy owocami.
Krok 14 -  Pavlova z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 22.01.2015 19:48
to prawda :)))))))
gacopierz23 01.12.2014 19:56
rarytas aż ślinka cieknie
Marta Ryżek-Kalkowska 07.09.2014 11:18
Dziękuję :)))))
Poison1988 07.09.2014 10:55
przepiękna wyszła :) arcydzieło :)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.09.2014 09:14
wwiolka to prawda :)
wwwiolka 04.09.2014 20:14
Pięknie wygląda.
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 19:48
Dziękuję Kasia :)
Katarzyna34 04.09.2014 19:40
Pięknie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 17:07
Dziękuję :) To prawda żal jeść, ale nie szło się oprzeć :)
Helena63 04.09.2014 15:53
robiłam kiedyś taki torcik.jest najlepszy
Czyki 04.09.2014 15:21
Ale wspaniale wygląda, aż żal jeść :):)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 14:11
Bardzo wam dziękuję :)
asiczekz 04.09.2014 12:56
mmm pyszności
IwonaDD 04.09.2014 12:52
wspaniała!!!!
ada.la 04.09.2014 12:48
taki torcik to aż chce się jeść
Mniam 04.09.2014 11:48
To mój ulubiony deser. Dobrze, że przypomniałaś- muszę zrobić :) Twoja Pavlova wygląda prześlicznie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 11:15
Dziewczyny jaka ona była pyszna :) To moja pierwsza Pavlova :))) ale nie ostatnia. Była tak smaczna,że z gośćmi (4 osoby) zjedliśmy ją całą, a mała nie była!
xjustynka89x 04.09.2014 11:00
mniam, mniam, pyszności!
gosia1988 04.09.2014 10:58
smakowicie wygląda
mysza75 04.09.2014 10:53
Piękny torcik bezowy pycha
Triss 04.09.2014 10:33
super deser. :)
reniatka 04.09.2014 10:10
Wspaniały torcik
kloruś 04.09.2014 10:07
takie słodkości to coś dla mnie! Pychota!
mirosława4 04.09.2014 09:47
poproszę kawałek
Krystyna32 04.09.2014 09:42
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak