Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski tort makaronowy

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

makaron spaghetti 500 g
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 1/2 szkl

WARSTWA CZERWONA

cebula 1 szt
przecier pomidorowy 1 szkl
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

WARSTWA BIAŁA

filet z indyka 400 g
ser feta 200 g
oliwa

WARSTWA ZIELONA

szpinak mrożony 450 g
ząbki czosnku 3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

DEKORACJA

mozzarella w kulce 1 szt
oliwki czarne Smak
pomidorki koktajlowe
ser feta 70 g
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Włoski tort makaronowy

Kroki postępowania

1
W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie najlepiej robić na 3 patelniach.
Krok 1 - Włoski tort makaronowy foto
2
WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
Krok 2 - Włoski tort makaronowy foto
3
WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
Krok 3 - Włoski tort makaronowy foto
4
WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksować w blenderze na puree. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.
Krok 4 - Włoski tort makaronowy foto
5
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym.
Krok 5 - Włoski tort makaronowy foto
6
Drugą część wymieszać z mięsem.
Krok 6 - Włoski tort makaronowy foto
7
Trzecią część ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając.
Krok 7 - Włoski tort makaronowy foto
8
Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut. Smacznego!
Krok 8 - Włoski tort makaronowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 19.06.2017 22:45
fajny pomosł
Agnieszka-87-25 19.05.2017 18:48
tort niesamowity - świetna kolorystyka
IZABELA29 13.05.2017 17:06
Swietnie wygląda
cookingangelika 01.04.2017 12:39
swietny pomysl
bietka 16.12.2016 09:14
smaczny torcik :)
kucharz11 18.10.2016 07:14
pyszna propozycja
halina17 22.08.2016 19:36
Smacznie wygląda , dobry przepis :)
Małgorzata92 18.04.2016 10:17
Świetny przepis :)
KORAL 12.03.2016 12:30
Wygląda super....:)
Malgorzata549 11.03.2016 14:59
oryginalny przepis
ben-ka 04.02.2016 11:55
Bardzo mi się podoba, taki kolorowy.......
Magda60 03.01.2016 20:04
warto zrobic
Franciszek 01.12.2015 01:33
pięknie wygląda
atort111
atort111 08.11.2015 23:49
kolorowo na talerzu
slodkieniebo 21.10.2015 13:48
Wygląda fenomenalnie ! :)
cukiereczek 06.09.2015 13:31
pomysłowe,rewelacyjne
Monika-twin 05.09.2015 13:36
ciekawy pomysł.
IZABELA29 01.09.2015 08:10
pysznie wygląda
stokrotka 08.08.2015 23:29
Fantastyczny pomysł!
Stenka 06.08.2015 13:53
ciekawy przepis
Futka 05.07.2015 09:08
Bajeczna i oryginalna propozycja :)
odjechana 23.06.2015 12:26
Wspaniały!
Monika-twin 10.06.2015 14:27
TAKIE TORTY TO JA LUBIE :)
Ada-Gaba 07.06.2015 16:10
rewelacyjny torcik
IZABELA29 25.05.2015 10:49
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak