Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z siemieniem lnianym i kaszką jaglaną w sosie warzywnym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos

pomidor 2 sztuki
marchew 1-2 sztuki
buraki czerwone 1 sztuka
seler 1 kawałek
cukinia 1 mała
skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

klopsiki

mięso wieprzowe 150 gram
jajka przepiórcze 1 sztuka
cebula 1 plasterek
oliwa 1 łyżeczka
natka pietruszki 1-2 gałązki
siemię lniane 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
kasza jaglana 1 łyżka

Porada

Można użyć gotowego mięsa mielonego i soku wielowarzywnego, jeśli Wasze dzieci mogą je jeść.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z siemieniem lnianym i kaszką jaglaną w sosie warzywnym

Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy. Można użyć gotowej bezsmakowej kaszki jaglanej lub kukurydzianej, jeśli dziecko nie ma zaparć - kleiku ryżowego.
Wszystkie warzywa wrzucamy do sokowirówki, robimy sok. Przelewamy do rondelka, dodajemy skrobię kukurydzianą, podgrzewamy aż zgęstnieje. Odstawiamy.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera (funkcja siekanie) razem z jajkiem, cebulą, natką, siemieniem lnianym, oliwą i kaszą jaglaną. Można dolać ze dwie łyżki wody. Miksujemy na gładką masę.
Formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Dzięki samodzielnemu przygotowaniu soku możemy wyeliminować warzywa, których dziecko nie toleruje, a jednocześnie przemycić trochę cennych składników odżywczych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak