Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na roczek CYFERKA

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt - 3 blaty W TYM 1 MAKOWY , Każdy z 3 jaj składniki na 1 biszkopta: forma 25cm na 37cm

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
mak 1 łyżka (tylko do 1 biszkoptu)

owoce i dżem

maliny świeże 200 gram
dżem morelowy 1 słoik 300g

krem-budyń

mleko 3,2% 1 litr
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
masło lub margaryna 650 gram

Masa cukrowa 1,200 (ja używam kupnej,ale kiedyś robiłam taką

cukier puder 800 gram
glukoza 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda 70 ml
olejek migdałowy 0,5 łyżeczki
barwnik spożywczy do ciast 1 kolor różowy lub niebieski

Porada

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Tort można przygotować w niebieskich kolorach dla chłopca.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na roczek CYFERKA

Kroki postępowania

1
Budyń: Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.
Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń.
Krok 1 - Tort na roczek CYFERKA foto
2
Przygotuj 2 zwykłe biszkopty, a jeden makowy.
Biszkopt makowy: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mak i olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Pozostałe dwa biszkopty pieczemy bez maku.
Krok 2 - Tort na roczek CYFERKA foto
3
Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 30 min.
Krok 3 - Tort na roczek CYFERKA foto
4
Kształtujemy cyferkę 1. Wszystkie biszkopty kładziemy jeden na drugim. Odcinamy pionowy wąski pasek grubości 5cm. Przecinamy ten pasek na pół. Mamy dwa prostokąty i jeden prostokąt przecinamy na dwa kwadraciki.
Krok 4 - Tort na roczek CYFERKA foto
5
Oba kwadraciki kładziemy po bokach naszego dużego biszkoptu, tworząc dół cyferki. Pozostały mały prostokąt ścinamy z obu stron po skosie tworząc romb. Odkładamy niepotrzebne części.
Krok 5 - Tort na roczek CYFERKA foto
6
Składamy wszystkie części w kształt przypominający cyfrę 1.
Krok 6 - Tort na roczek CYFERKA foto
7
wykonanie : Zwykły biszkopt przełóż kremem i malinami.
Krok 7 - Tort na roczek CYFERKA foto
8
Następnie w środek włóż biszkopt makowy dokładając również boczne makowe elementy.
Posmaruj kremem.
Krok 8 - Tort na roczek CYFERKA foto
9
Połóż ulubiony dżem-tutaj mam morelowy i przykryj kolejnym biszkoptem.
Krok 9 - Tort na roczek CYFERKA foto
10
Pozostałym białym kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
Krok 10 - Tort na roczek CYFERKA foto
11
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
Krok 11 - Tort na roczek CYFERKA foto
12
Rozwałkuj masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu.
Krok 12 - Tort na roczek CYFERKA foto
13
Rozwałkowaną masą cukrową obłóż tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort . Udekoruj według przedstawionych zdjęć lub wg. swojego pomysłu. Ja zazwyczaj dzień wcześniej przygotowuje motylki , literki itp. aby lekko przeschły.
Krok 13 - Tort na roczek CYFERKA foto
14
Zrób z masy cukrowej dwa ruloniki o innych kolorach.
Złóż ruloniki obok siebie i skręcaj tak aby powstał ozdobny sznurek.
Krok 14 - Tort na roczek CYFERKA foto
15
Takim ozdobnym sznureczkiem udekoruj dół tortu i górę. Resztę ozdób zrb z masy cukrowej lub kup gotowe motylki, kwiatki itp.
Krok 15 - Tort na roczek CYFERKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak