Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy chlebek bananowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Suche

mąka owsiana 150 g
mąka jaglana 50 g
mąka ryżowa 100 g
cukier trzcinowy 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
siemię lniane 50 gram

mokre

banan 3 duże
jajka przepiórcze 4 sztuki
olej 3 łyżki

Porada

Kilka uwag wstępnych. Mąki owsiana, ryżowa i jaglana wcale nie muszą dużo kosztować. Wystarczy zainwestować w elektryczny młynek do kawy i zemleć kaszę jaglaną, płatki owsiane czy ryżowe :) Płatki owsiane kupuję certyfikowane bezglutenowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chlebek bananowy

Przygotowanie jest banalnie proste - zupełnie jak muffinki - banana miksujemy, mieszamy z jajkami i olejem, odstawiamy.

W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki suche.

Zawartość obu misek mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 45 minut w temp 160 stopni z termoobiegiem, 170 bez.
t

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak