Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące placuszki z gulaszem mięsno - warzywnym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

placuszki

ziemniaki 1 kg
czosnek 3 ząbki
jajko 3 szt
mąka 3 łyżki
sól
pieprz

gulasz

łopatka bez kości 1 kg
cebula 3 szt
czosnek 3 ząbki
marchew 1 szt
papryka czerwona 1 szt
kukurydza 5 łyżek
sól
pieprz
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
olej
tymianek
papryczka chili

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące placuszki z gulaszem mięsno - warzywnym

Rozpoczynamy od nastawienia gulaszu. Mięso kroimy w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej . Smażymy kostki mięsa. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.

Podlewamy 2 szklankami wrzątku z rozrobioną kostką wołową . Dusimy ok 20 min. Dodajemy pokrojone w małą kosteczkę warzywa. Doprawiamy solą pieprzem , chilli, papryką i na końcu odrobina tymianku. Robimy zasmażkę . Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - mieszamy - dodajemy do gulaszu. zagotowujemy.

Teraz czas na placuszki.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy mąkę , starty czosnek. Wbijamy jajka. Mieszamy , doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Smażymy placuszki.

Serwowanie . Na jeden placuszek nakładamy gulasz przekładamy drugim placuszkiem. Jeszcze ra nakładamy mięso z gulaszu i ozdabiamy kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 03.09.2014 21:06
Bardzo fajny przepis.
molanka 03.09.2014 11:38
bardzo smakowite
mw926 03.09.2014 10:16
uwielbiam placki z gulaszem
Pietruszka 03.09.2014 10:01
pyszny placuszek
w mojej kuchni 03.09.2014 09:59
same pyszności do jedzenia..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak