Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt. (szara reneta, papierówka)
jajko 2 szt.
drożdże 30 g (świeże)
mleko 3,2% 250 ml
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna 300 g (typ 500)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
żurawina suszona 3 łyżki
laska wanilii 1 szt.
serek mascarpone 200 g
masło klarowane
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier trzcinowy 100 g
śmietanka słodka 300 ml (śmietanka 30%)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
2
Do 125 ml mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i odczekać ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić. Do miski przesiać mąkę, dodać przygotowany rozczyn, jaja, ziarna z przeciętej na pół laski wanilii, resztę mleka i cukru, ½ łyżeczki  soli, a następnie wyrobić ciasto. Jabłka obrać, pokroić na plastry i oprószyć cynamonem. Do ciasta dodać plastry jabłek, suszoną żurawinę, obtaczając je w całości w cieście.
Krok 2 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
3
Rozgrzać patelnię i smażyć partiami placuszki po ok. 2 min z każdej strony na bursztynowy kolor. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
4
Sos karmelowy (opcjonalnie zamiast serka homogenizowanego) – podgrzewamy w garnku z grubym dnem cukier trzcinowy tak, aby się powoli rozpuścił a nie przypalił. Następnie wlewamy słodką śmietankę i gotujemy bardzo powoli do momentu zgęstnienia sosu. Sos można doprawić cynamonem.
Krok 4 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
5
Gotowe posypać cukrem z prawdziwą wanilią. Podawać z serkiem mascarpone.
Krok 5 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.05.2017 15:42
Doskonałe racuszki !
aniagdz 07.05.2015 10:07
nic tylko biec do kuchni :)
Kasiaaa 26.04.2015 11:23
Bardzo apetycznie wyglądają :)
viki103 20.03.2015 09:32
Wczoraj zrobiłam placuszki, są bardzo smaczne :) Ale sos przebija wszystko jest rewelacyjny, dodałam jeszcze do niego uprażone włoskie orzechy i polałam nim placuszki mmm pychotka :D Polecam wszystkim.
wioleczka83 13.11.2014 20:52
zrobiłam i wszyscy chcieli przepis. Dzięki za rewelacyjny przepis
Lucan 25.10.2014 17:02
wygląda apetycznie!
Renata22 21.10.2014 21:14
nie robiłam jeszcze drożdżowych, czas wypróbować!
MagdaXXX 21.10.2014 20:18
mniam ekstra ja poproszę jednego placuszka .....albo 5 :-)
cukiereczek 17.10.2014 18:14
na pewno bardzo smaczne
wioleczka83 16.10.2014 21:53
pyszny deserek
erym 10.10.2014 16:49
musze zrobic dawno nie jadalm, sos mnie urzekl!
cris04 05.10.2014 17:29
Pyszne racuszki, nawet bez sosu.........wystarczy figa!
wioleczka83 04.10.2014 20:21
pyszniutkie racuszki
Róża1 01.10.2014 23:14
wspaniałe racuszki :-)
Katarzyna59 28.09.2014 18:54
uwialbiam takie racuszki
eliza135 23.09.2014 18:50
smaczne takie
bietka 23.09.2014 16:53
bardzo lubię takie racuszki z jabłkami, chyba jutro takie zrobię :)
Stenka 18.09.2014 18:07
takie lubię
noninka77 02.09.2014 17:03
Wyglądają rewelacyjnie:-)
Helena63 02.09.2014 16:34
deser jak z restauracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak