Biodrówka pieczona z kurkami :

Biodrówka pieczona z kurkami :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżeczka miodu,1 łyżka majeranku,1 łyżka sosu sojowego,½ łyżeczki mielonej papryki

  • 3 łyżeczki mąki ,szczypta soli

  • biodrówka

    1 kg
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek (roztarty)
  • masło

    1 łyżka
  • pieprz

    2 łyżki
  • kurki

    30 dag
  • woda

    4,5 szklanki
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyluzować z mięsa kość .Z 1 łyżki oleju , pieprzu, papryki, sosu sojowego, majeranku, czosnku , miodu zrobić pastę i natrzeć mięso. Zrolować je i obwiązać nicią do mięs .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron , a potem przełożyć do rondla .Na patelnię wlać 1 szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dolać jeszcze 3 szklanki wody. Wrzucić kostkę bulionową , liście laurowe , ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i dusić 1 godzinę przy uchylonej pokrywce Az mięso będzie miękkie , cebula rozgotowana , a sos odparuje do objętości ok. 1,5 szklanki.
W tym czasie oczyścić kurki i smażyć na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła przez 15 minut ( na małym gazie ) .Lekko osolić , dodać koper i wlać ½ szklanki wody . Dusić 10 minut.
Wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką . Zagotować. Z mięsa zdjąć nici . Przekroić na 3 porcje. Podawać obłożone kurkami najlepiej z kaszą gryczaną – osobno podać sos .

Olej aromatyzowany suszonymi grzybami robię sama wrzucając do słoiczka oleju 2-3 kapelusze suszonych borowików ) – tak stoi sobie przez jakiś czas .Używam do potraw z grzybami .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

28.06.2012 12:52
ekstra

Adamorek

16.09.2011 18:18
fajne na kostce

eli_555

27.01.2011 01:57
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat