Tort Kubuś Puchatek

Tort Kubuś Puchatek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt - 3 blaty , Każdy z 3 jaj składniki na 1 biszkopta: forma 28cm

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Krem czekoladowy

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • kakao

    4 płaskie łyżki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka

owoce do tortu

  • truskawki

    200 gram
  • brzoskwinie w puszce

    200 gram

Masa cukrowa (ja używam kupnej,ale kiedyś robiłam taką

  • cukier puder

  • glukoza

    100 gram
  • żelatyna

    4 łyżki
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • woda

    70 ml
  • barwnik spożywczy do ciast

    kilka kolorów

Do nasączenia

  • woda smakowa

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Kubuś Puchatek

Krem: Budyń przygotuj tak jak podano na opakowaniu. Wystudź.
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
Dodaj kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.

Krok 2 - Tort Kubuś Puchatek

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, olej, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.

Krok 3 - Tort Kubuś Puchatek
Biszkopt studzimy.
Krok 4 - Tort Kubuś Puchatek
Nakładamy krem i owoce.
Krok 5 - Tort Kubuś Puchatek

Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.

Krok 6 - Tort Kubuś Puchatek

Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj.

Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.

Krok 7 - Tort Kubuś Puchatek
Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
Krok 8 - Tort Kubuś Puchatek
Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
Krok 9 - Tort Kubuś Puchatek
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
Krok 10 - Tort Kubuś Puchatek
Wydrukuj z internetu dowolny wzór Kubusia lub narysuj na kartce.
Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut aby lekko stwardniały i przełóż na tort.
Krok 11 - Tort Kubuś Puchatek
Wytnij literki i pozostaw na foli aby łatwiej było przełożyć dekorację na tor.
Po położeniu dekoracji Kubusia na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.
Marta Ryżek-Kalkowska
Masę cukrową nakładamy tylko na krem maślany, nigdy na śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maridka19

23.03.2015 07:25
Wspaniały tort :)

Marta Ryżek-Kalkowska

21.11.2014 08:59
bardzo dziękuję :)

JulkaTomeczek

05.09.2014 10:38
Piękny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat