Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche jeżynowe babeczki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
margaryna 200 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1/2 szklanki

krem

jeżyny 200 g
cukier waniliowy 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 czubata łyżeczka
mleko 4 łyżki
śmietana 30% 250 ml

do dekoracji

jeżyny
mięta świeże listki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jeżynowe babeczki

Kroki postępowania

1
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę.
Krok 1 - Kruche jeżynowe babeczki foto
2
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Ja mam tylko 10 małych foremek na kruche babeczki więc aby było szybciej i aby zapełnić całą blaszkę część babeczek upiekłam w foremce metalowej od muffinek. Wyciełam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty.
Krok 2 - Kruche jeżynowe babeczki foto
3
Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia.
Krok 3 - Kruche jeżynowe babeczki foto
4
Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym.
Krok 4 - Kruche jeżynowe babeczki foto
5
Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko ciągle mieszać. Śmietankę ubić na sztywno.
Krok 5 - Kruche jeżynowe babeczki foto
6
Dodać zmiksowane jeżyny a następnie przestudzona żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby nieco stężał. Następnie za pomocą dekoratora napełnić babeczki kremem. Udekorować jeżynami i listkami mięty. Można podawać lub wstawić jeszcze do lodówki do schłodzenia.
Krok 6 - Kruche jeżynowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 02.06.2016 19:03
Piękne i smakowite:)
staropolanka5 04.05.2015 13:15
piękności te Twój przepis
Ada-Gaba 25.10.2014 13:14
śliczne babeczki
magduś83 12.10.2014 22:30
super wyglądają i pewnie tak smakowały
Alex_M 16.09.2014 08:24
przepyszny deser :)
Katarzyna34 01.09.2014 20:33
bardzo apetyczne
Renataj 01.09.2014 11:43
Piękne, smakowite i apetyczne.
Wacław 01.09.2014 11:41
fajne,podobają mi sie :-)
caralajna 01.09.2014 10:12
śliczne, kolorowe babeczki :)
wedith1 01.09.2014 06:30
Fajne te babeczki! :)
Zdzisław 01.09.2014 04:19
takie słodkości lubię bardzo
Anna169Hosz 31.08.2014 21:49
Bardzo apetyczne.
Iwusia 31.08.2014 21:34
smakowicie wyglądają te babeczki
Kolorowa 31.08.2014 20:59
pysznie sezonowo
mirosława4 31.08.2014 20:49
ale cudeńka !
Czyki 31.08.2014 20:22
Wyglądają pysznie :)
Renata9 31.08.2014 20:18
jakie piękne i na pewno smaczne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak