Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne zrazy z boczkiem, cebulką i ogórkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 0,7 kg
Musztarda sarepska Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
cebula biała 2 szt
boczek wędzony 30 dag
ogórek kiszony 5 szt
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne zrazy z boczkiem, cebulką i ogórkiem

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Delikatnie rozbijamy. Przygotowane plastry smarujemy musztardą sarepską, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę kroimy na pół a następnie w pół księżyce. Boczek i ogórki kroimy w paski (ok. 4 cm). Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa. Boki mięsa składamy do środka, a następnie każdy plaster zwijamy w rulonik. W razie potrzeby spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy olej na patelni. Każdego zraza obtaczamy w mące i smażymy do zarumienienia. W osobnym garnku gotujemy ok. 400 ml wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Przekładamy obsmażone zrazy i gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdy wyparuje woda to podlewamy. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
Zrazy wyjmujemy na talerz, natomiast do wywaru dodajemy 2 łyżki mąki rozmieszane w 100 ml zimnej wody. Gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 31.01.2017 22:52
Smaczne roladki;)
marcia7 11.09.2014 16:11
pysznie zrolowane
Margo1 01.09.2014 09:48
ostatnio zrobiłam takie tylko z innym nadzieniem
asiczekz 31.08.2014 20:43
uwielbiam takie
Zdzisław 31.08.2014 19:29
dla mnie to smakołyki na obiad
kasiaw 31.08.2014 19:04
bardzo smaczne
Katarzyna59 31.08.2014 18:31
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak