Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki razowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 3 szklanki
drożdże 1/2 kostki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
cukier kryształ 1/3 łyżeczki
mąka razowa 450-500 gram
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 mała garść (do posypania)
siemię lniane 1 garść

Porada

Najlepiej smakują na świeżo ale ja zawsze robię podwójna porcję (na 2 blachy) i mrożę, lekko odgrzewam w mikrofali i są świetne :):).

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki razowe

Do ciepłej wody dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Do miski wsypać oba rodzaje mąki, siemię lniane, dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, przykryć ściereczką (ciasto można zostawić w misce lub wyłożyć na blat opruszony mąką).

Po wskazanym czasie zacząć wyrabiać ciasto, wedle potrzeby posypywać mąką (ja zawsze robię na średnio lepkim -potrzeba mniej mąki białej, ), formować bułki, kształt wedle uznania :).

Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Porobić kilka ukośnych lub jedno podłużne nacięcie, bułki obsypać odrobiną mąki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na 30 min. Po upływie tego czasu bułki zostawić w wyłączonym piekarniku na kilka minut, po czym wyciągnąć do wystygnięcia.

Proporcje w przepisie są na 1 blachę, na 22 sztuki bułeczek (ale wszystko zależy od wielkości lepionych bułek, bagietek czy mini chlebków -widoczne na zdjęciu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 15.09.2015 08:59
takich jeszcze nie jadłam...
Margo1 08.07.2015 20:34
Wyglądają super
Jagódka77 09.02.2015 20:05
na pewno pyszne
romanrafal
romanrafal 19.12.2014 15:02
fajne bułeczki
Seba 15.09.2014 12:03
bardzo fajne
ONY_za_kare 05.09.2014 12:50
super buly

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak