Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowa pizza kalafiorowa
Kroimy na małe części i mielimy w blenderze na drobną papkę.
Wyciskamy ewentualny nadmiar wody (najlepiej prze gazę, ewentualnie odciskając na sitku).
Dodajemy jajka, siemię, doprawiamy.
Blachę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy papierem (uwaga, może się przykleić do ciasta!) i rozprowadzamy ciasto na grubość ok. 1,5 cm, o grubszych krawędziach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez ok. 30 minut, aż lekko stwardnieje.
W międzyczasie możemy przygotować potrzebne nam dodatki i sos.
Zmielone pomidory wrzucamy na głębszą patelnię i podgrzewamy.
Dodajemy czosnek, cukier i resztę przypraw wedle własnego uznania.
Zostawiamy na patelni, aby odparowała woda, a sos zgęstniał.
Gdy spód od pizzy się upiecze, wyciągamy z piekarnika.
Smarujemy sosem, posypujemy porcją sera, układamy ulubione dodatki i posypujemy kolejną porcją sera.
Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut, aż ładnie rozpuści się ser.
Smacznego :)