Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe bez cukru

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Powidło śliwkowe bez cukru to przepyszny dodatek do ulubionego pieczywa, a także mięs długo pieczonych czy wędlin. Koniecznie sprawdźcie swoje ulubione połączenia. 

Składniki:

śliwki węgierki 2 kg

Porada

Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe bez cukru

Powidło ze śliwek bez cukru to doskonała alternatywa dla osób, które preferują zdrowsze i nieprzesłodzone przysmaki. Głównym i jedynym składnikiem tego przepisu są dojrzałe śliwki, które po oczyszczeniu gotowane są dwukrotnie na bardzo delikatnym ogniu. Zastanawiacie się czy powidło śliwkowe bez cukru będzie wystarczająco słodkie? Spokojnie, naturalna słodycz śliwek zrekompensuje brak cukru. Smacznego! 

Powidło śliwkowe bez cukru przepis:

1. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki i umieścić w garnku z szerokim dnem. Śliwki zagotować, następnie zmniejszyć ogień i smażyć powidła przez mniej więcej 1,5 godziny, wyłączyć gaz i odstawić śliwki do wystudzenia, ja zostawiłam na całą noc.

2. Wystudzone śliwki ponownie smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, aby powidła się nie przypaliły, smażymy aż sok odparuje a powidła uzyskają gęstą konsystencję, ja dodatkowo zmiksowałam powidła na idealnie gładką, aksamitną masę.

3. Gorące powidła przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików muszą być suche, następnie dokładnie zakręcić nakrętki.Słoiczki z powidłami umieścić w garnku z gorącą wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką, wody powinno być do 3/4 ich wysokości. Słoiki nie mogą dotykać się w garnku, doprowadzić wodę do wrzenia i na małym ogniu pasteryzować słoiczki pod przykryciem ok. 10-15 minut.

4. Słoiczki wyciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Wypróbujcie przepis na najpyszniejsze i najprostsze w przygotowaniu powidła śliwkowe bez cukru i zachwyćcie się prostym składem i smakiem! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 20.08.2015 07:45
uwielbiam takie powidła
Klausia 22.09.2014 22:23
super przepis
Granita 08.09.2014 12:28
baaaardzo dziękuję:);właśnie takiego przepisu dla mojego diabetyka szukałam;bez cukru=idealne...
joanna30 31.08.2014 14:55
Uwielbiam powidła :) inne konfitury mogłyby nie istnieć ;)
mirosława4 31.08.2014 14:05
bardzo lubię
Helena63 31.08.2014 11:49
Ciekawa propozycja dla cukrzyków i dbających o figurę
noninka77 31.08.2014 10:36
Uwielbiam powidła śliwkowe :)
olkaaa 31.08.2014 10:23
muszę spróbować
Sroczka 31.08.2014 09:24
Uwielbiam domowe przetwory.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak