Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowe bułki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 gramów
mleko 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
woda letnia 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat pół łyżeczki
słonecznik łuskany 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowe bułki

1. Pokruszone drożdże, letnie mleko i cukier umieścić w dużej misce i wymieszać łyżką. Przykryć czystym ręcznikiem. Odczekać ok. 15 minut.
2. Pokroić cebulę, a następnie podsmażyć na złoty kolor.
3. Masło roztopić.
3. Do przygotowanych już drożdży z mlekiem i cukrem (por. 1) dodać 3 szklanki mąki, 1 szklankę letniej wody, pieprz, sól, cebulę i roztopione masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Dodać czwartą szklankę mąki. Zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i nie powinno się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przykryć ręcznikiem. Odczekać ok. 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
4. Zagnieść ciasto ponownie (niezbyt długo). W razie potrzeby dosypać troszkę mąki, żeby się nie kleiło do rąk.
5. Ciasto podzielić na 12 części. Uformować 12 bułek.
6. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 15 minut.
7. Roztrzepać jajko. Posmarować jajkiem (za pomocą pędzelka) bułki. Posypać pestkami dyni i słonecznikiem (Można też zostawić trochę cebulki i posypać bułki smażoną cebulą)
8. Włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni C.
9. Piec ok. 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak