Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowe bułki
2. Pokroić cebulę, a następnie podsmażyć na złoty kolor.
3. Masło roztopić.
3. Do przygotowanych już drożdży z mlekiem i cukrem (por. 1) dodać 3 szklanki mąki, 1 szklankę letniej wody, pieprz, sól, cebulę i roztopione masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Dodać czwartą szklankę mąki. Zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i nie powinno się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przykryć ręcznikiem. Odczekać ok. 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
4. Zagnieść ciasto ponownie (niezbyt długo). W razie potrzeby dosypać troszkę mąki, żeby się nie kleiło do rąk.
5. Ciasto podzielić na 12 części. Uformować 12 bułek.
6. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 15 minut.
7. Roztrzepać jajko. Posmarować jajkiem (za pomocą pędzelka) bułki. Posypać pestkami dyni i słonecznikiem (Można też zostawić trochę cebulki i posypać bułki smażoną cebulą)
8. Włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni C.
9. Piec ok. 35 minut.