Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki tradycyjne

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
woda 250 ml
sól 8 gram
drożdże suche 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka (do posmarowania bułek)
ulubione ziarna/dodatki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki tradycyjne

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy wybrane dodatki (na zdjęciu bułka z orzechami włoskimi).

Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. W tym miejscu możemy posypać bułki ziarnami takimi jak np. kminek zwyczajny, kmin rzymski, anyż, sezam, mak, itp.

Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą i rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Jako dodatki do bułki możemy użyć:
- 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni
- 80 g startego sera gruyère
- 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę
- 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej
- 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich
- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak