Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczny cheesburger

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułki hamburgerowe
mielony antrykot 150 gram na osobę
ser cheddar 2 plasterki na osobę
sałata lodowa
cebula
keczup
majonez
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny cheesburger

Sałatę kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy.
Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.
Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Połowę sałaty układamy na dolnej części. Na to kładziemy plasterek cheddara, potem burgera i znowu cheddar. Dokładamy resztę sałaty, cebulę i przykrywamy górną częścią bułki.

Podajemy z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak