Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort marchewkowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

marchewka 2-3 sztuki
jabłko 2 sztuki
mąka pszenna 2/3 szklanki
cukier drobny 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
olej 1/3 szklanki
jaja 2 sztuki
wiórki kokosowe 1 łyżka

Krem

serek śmietankowy 30 dag
cukier puder 3/4 szklanki
masło 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort marchewkowy.

Przesiać mąkę. Dodaj cukier, proszek, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, sól i wymieszaj. Do drugiej miski wbij jaja, wlej olej - rozbełtać.
Przelej do miski ze suchymi składnikami - wymieszaj. Marchew zetrzyj na średnich oczkach (ok 1szkl) a jabłko pokrój w drobną kostkę (ok1/2szkl)
Dodaj marchew i jabłko do ciasta oraz wiórki. Wszystko wymieszaj.
Tortownicę (20-25cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz przez ok. 45 min w 180 stopniach.
Krem: Do miski włóż miękkie masło i utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj serek i wszystko wymieszaj. Gdy ciasto wystygnie przetnij na pół. Pierwszy spód wysmaruj połową kremu i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym kremem. Posyp migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.08.2016 21:50
apetyczne ciasto
everay 29.08.2014 22:03
pycha ciasto
Gracer 29.08.2014 21:20
super wygląda
Noruas 29.08.2014 21:04
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak