Musaka

Musaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos mięsny

  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • szynka wieprzowa

    0,5kg mielonej
  • przecier pomidorowy

    0,5 l
  • papryka słodka mielona

    1 lyzeczka
  • papryka ostra mielona

    1/4 lyzeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cynamon

    1 duza szczypta

Beszamel

  • masło

    50 g
  • mąka pszenna

    3 lyzeczki
  • mleko

    300 ml
  • sól i pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 duza szczypta

oraz

  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • olej rzepakowy

    do smazenia
  • ser żółty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Musaka
Sos mięsny: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pokrojoną paprykę i razem przesmażyć. Następnie warzywa odsunąć na bok, dodać mięso i rozdrabniając łopatką smażyć.
Krok 2 - Musaka
Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, paprykami i cynamonem, dusić 10 minut.
Krok 3 - Musaka

Cukinię i bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Cukinię przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć.
Krok 4 - Musaka

Beszamel: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Krok 5 - Musaka
Bakłażana w tym czasie posolić, odstawić, opłukać i wysuszyć. Obsmażyć podobnie jak cukinię.
Krok 6 - Musaka
Połowę warzyw ułożyć na dnie patelni (użyłam takiej z odczepianą rączką. Można użyć naczynia żaroodpornego), zalać sosem mięsnym, ułożyć resztę warzyw.
Krok 7 - Musaka

Polać całość beszamelem i posypać tartym serem (w oryginale powinna być grecka feta, jednak dla nas całość byłaby zbyt słona) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

06.05.2017 08:36
smaczny obiad

IZABELA29

25.02.2017 16:52
Fajne danie

Stenka

03.04.2015 08:02
takie lubię

adelajda

03.09.2014 20:00
Pyszna musaka :))

mysza75

02.09.2014 10:45
pyszności a moja musaka nie zrobiona jeszcze ha ha

anemon

29.08.2014 20:40
Muszę się do Ciebie wprosić na tak pyszny obiad.

Stenka

29.08.2014 20:30
smakowite.

agnieszka214

29.08.2014 19:07
pysznie musi smakowac

caralajna

29.08.2014 18:43
można się najeść ze smakiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat