Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos mięsny

cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
szynka wieprzowa 0,5kg mielonej
przecier pomidorowy 0,5 l
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 lyzeczki
sól i pieprz do smaku
cynamon 1 duza szczypta

Beszamel

masło 50 g
mąka pszenna 3 lyzeczki
mleko 300 ml
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duza szczypta

oraz

cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
olej rzepakowy do smazenia
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka

Kroki postępowania

1
Sos mięsny: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pokrojoną paprykę i razem przesmażyć. Następnie warzywa odsunąć na bok, dodać mięso i rozdrabniając łopatką smażyć.
Krok 1 - Musaka foto
2
Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, paprykami i cynamonem, dusić 10 minut.
Krok 2 - Musaka foto
3

Cukinię i bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Cukinię przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć.
Krok 3 - Musaka foto
4

Beszamel: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Krok 4 - Musaka foto
5
Bakłażana w tym czasie posolić, odstawić, opłukać i wysuszyć. Obsmażyć podobnie jak cukinię.
Krok 5 - Musaka foto
6
Połowę warzyw ułożyć na dnie patelni (użyłam takiej z odczepianą rączką. Można użyć naczynia żaroodpornego), zalać sosem mięsnym, ułożyć resztę warzyw.
Krok 6 - Musaka foto
7

Polać całość beszamelem i posypać tartym serem (w oryginale powinna być grecka feta, jednak dla nas całość byłaby zbyt słona) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 35-40 minut.
Krok 7 - Musaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 06.05.2017 08:36
smaczny obiad
IZABELA29 25.02.2017 16:52
Fajne danie
Stenka 03.04.2015 08:02
takie lubię
adelajda 03.09.2014 20:00
Pyszna musaka :))
mysza75 02.09.2014 10:45
pyszności a moja musaka nie zrobiona jeszcze ha ha
anemon 29.08.2014 20:40
Muszę się do Ciebie wprosić na tak pyszny obiad.
Stenka 29.08.2014 20:30
smakowite.
agnieszka214 29.08.2014 19:07
pysznie musi smakowac
caralajna 29.08.2014 18:43
można się najeść ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak