Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5-6 sztuki
mąka ziemniaczana ok.100 gram
sól 1 łyżeczka
woda 3-4 litry
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Porcja na 2 osoby + dziecko :) Obrać ok. 5-6 średnich lub dużych ziemniaków. Umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Posolić płaską niewielką łyżeczką soli i zagotować. Gotować aż do miękkości ziemniaków.

Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić i ubić tak aby nie było żadnych grudek. podzielić ziemniaki na 4 części nożem. Jedną z części wyjąc i odłożyć na resztę ziemniaków. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać odpowiednio mąkę ziemniaczaną na oko ok. 100-150g i wlać całej jajko. Nie trzeba już przyprawiać. ciasta gdyż kluski będą gotować się w osolonej wodzie.

W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku z 1 łyżeczką soli. Rozrabiamy ciasto kluskowe na jednolitą masę i formujemy kuleczki. Kluska śląska ma kształt spłaszczonej kulki z delikatną dziurką w środku. Kiedy z całego ciasta utworzymy nasze kluski należy wrzucić je na wrzątek i gotować. Kluski wypłyną na wierzch wody, jednak należy je wyciągnąć po paru minutach aby ugotowały się również w środku. Wyciągamy kluski chochelką z dziurkami.

Można podawać w daniach mięsnych z sosem np. grzybowym, pieczeniowym, własnym itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak