Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie
Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić i ubić tak aby nie było żadnych grudek. podzielić ziemniaki na 4 części nożem. Jedną z części wyjąc i odłożyć na resztę ziemniaków. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać odpowiednio mąkę ziemniaczaną na oko ok. 100-150g i wlać całej jajko. Nie trzeba już przyprawiać. ciasta gdyż kluski będą gotować się w osolonej wodzie.
W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku z 1 łyżeczką soli. Rozrabiamy ciasto kluskowe na jednolitą masę i formujemy kuleczki. Kluska śląska ma kształt spłaszczonej kulki z delikatną dziurką w środku. Kiedy z całego ciasta utworzymy nasze kluski należy wrzucić je na wrzątek i gotować. Kluski wypłyną na wierzch wody, jednak należy je wyciągnąć po paru minutach aby ugotowały się również w środku. Wyciągamy kluski chochelką z dziurkami.
Można podawać w daniach mięsnych z sosem np. grzybowym, pieczeniowym, własnym itp.