Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas chlebowy z mąki żytniej

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 100 gram
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas chlebowy z mąki żytniej

Do litrowego czystego (najlepiej wyparzonego) słoika wsypać 100 gram mąki żytniej typ 2000 (ok. 5 łyżek stołowych) następnie wlać 100ml wody przegotowanej. wymieszać i odstawić pod przykryciem z gazy na 12h a następnie wymieszać. Stosować poniższą zasadę:

DZIEŃ 1 - 100 gram mąki + 100 ml wody
po 12h wymieszać
po kolejnych 12 dodać 100 gram mąki + 100ml wody i wymieszać

DZIEŃ 2 - po 12h wymieszać
po kolejnych 12 dodać 100 gram mąki + 100ml wody i wymieszać

DZIEŃ 3 - po 12h wymieszać
po kolejnych 12 dodać 100 gram mąki + 100ml wody i wymieszać

DZIEŃ 4 -po 12h wymieszać
po kolejnych 12 dodać 100 gram mąki + 100ml wody i wymieszać

po kolejnych 12h zakwas jest gotowy. Używamy ok. 150 gram zakwasu na jeden bochenek chleba. Resztę zakwasu przechowujemy w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.09.2014 12:56
U mnie będzie ciężko z odwaga upieczenia chleba , ja wolę najpierw zobaczyć jak ktoś piecze a potem sama spróbować
molanka 29.08.2014 11:16
ja również chyba zdobędę na tę odwagę upieczenia chleba
barbara11561 28.08.2014 21:44
dzięki za przepis,już dawno zbieram się z zamiarem upieczenia chlebka na zakwasie,ale kaoś nie odważyłam się sama go zrobić-czas wreszcie zdobyć się na odwagę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak