Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sosem marchwiowo-jabłkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 15 dag
cebula 1 sztuka
marchew 50 dag
czosnek 2 ząbki
jabłka 3 sztuki
olej do smażenia ok 4 łyżki
bulion drobiowy 2 szklanki
curry 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki tartej
sok z cytryny 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
jogurt naturalny 3 łyżki

Porada

Danie to jest znakomitym połączeniem jabłek i marchwi, które większość z nas zna tylko z surówek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sosem marchwiowo-jabłkowym

Ryż gotujemy na sypko. Cebulę, czosnek obieramy, siekamy i rumienimy na oleju. Jabłka kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki. Marchewkę oraz curry dokładamy do cebuli. Chwilę razem dusimy. Dokładamy jabłka. Całość podlewamy bulionem, wsypujemy skórkę z cytryny, oprószamy gałką muszkatołową. Wszystko dusimy razem do miękkości (około 10 minut). Doprawiamy, sokiem i przyprawami. Dokładamy jogurt. Masę wykładamy koło, lub na ryżu i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.09.2014 00:51
Prosto i smacznie.
Klausia 29.08.2014 21:47
takiego sosu jeszcze nie jadłam :)
gosia56 28.08.2014 17:50
super pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak