Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na każdą okazję.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
śmietana kremówka 1,5 litra
galaretka pomarańczowa 3 opakowania
brzoskwinie w puszce 1 puszka
ananas 1 puszka
winogrona czerwone 1 mała paczka
cukier waniliowy 4 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na każdą okazję.

Bialka ubić na sztywną pianę, dodać cukru i ubijac aż cukier się rozpusci. Następnie dodć żółtka i ubijać przez około 2 mibnuty. Nastepnie dodać mąki i proszek, wymieszać. Upiec.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Galaretki rozpuścić i ostudzić. Śmietane podzielic na dwie częśći. Gdy galaretka się lekko zetnie wymieszać z jedną porcją śmietany i poczekać aż się ściągnie.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszą połowę skropić sokiem z brzosakwini. Włożyć do blachy.Wyłożyć część śmietany z galaretką. Z wierzchu ułożyć pokrojone na kawałki owoce. Przykryć resztą śmietany. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Pozostałą śmietane zmieszać z żelatyną, można też użyć barwnika. Obsmaować tort używając gorącego szerokiego noża. Ozdobić wg okazji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 27.03.2011 12:01
piękny i na pewno smaczne
monisia1977 13.09.2010 07:45
śliczny
banditka 10.09.2010 10:06
bajka!
Faustyna 21.08.2010 12:55
piękne:)
Natalia/tubisiek 07.08.2010 08:34
super! jestem pod wrażeniem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak