Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne udka pieczone

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 15 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1,5 op
masło 2 szt
sól

Porada

Podana w przepisie ilość jest na przyjęcie około 20-osobowe. Ilość zawsze należy dostosowywać do siebie. Ja podałam z ryżem z warzywami.

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne udka pieczone

Udka dokładnie myjemy, wkładamy do dużej miski/garnka i zalewamy wodą tak, aby były całe zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. godzinę.
Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki (15 udek to 2 brytfanny!). Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło.
Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia skórki. Od razu po upieczeniu przekładamy do innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 11.09.2014 12:27
wygladaja apetycznie, solanka sie swietnie sprawdza!
Ela15 08.09.2014 09:35
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak