Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe Chorizo

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 2 kg
słonina 1/2 kg
sól 1,5 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1,5 łyżki
kminek 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
brandy 1/2 szklanki
ocet winny 1/5 szklanki
czosnek 1 łyżka

Porada

W przepisie wykorzystałam też 1 tabletka wit, C rozpuszczoną w 1/2 łyżeczki wody (kwas askorbinowy). Na 3 zdjęciu chorizo po 8 tyg. suszenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe Chorizo

Dzień wcześniej przemrozić 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągnąć z zamrażalnika. Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 cm. A następnie pokrojone mięso i słoninę zmielić na grubym sitku. W misie wymieszać mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu askorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrobić farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie się połączy, przełożyć całość do miski, przykryć papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniać ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm. Kiełbasę powiesić w przewiewnym, chłodnym miejscu na ok. 8 tyg.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.09.2014 22:23
bardzo ciekawe
adelajda 29.08.2014 14:11
mam przepis ale zupełnie inny muszę w końcu zrobić zrobić
Anna169Hosz 28.08.2014 19:41
Robiłam kiedyś chorizo według Twojego przepisu wyszło całkiem dobrze, ale chyba za krótko suszyłam...Twoje wygląda rewelacyjnie.
Marta Ryżek-Kalkowska 28.08.2014 17:18
W moim domu rodzinnym zawsze taką kiełbaskę robiliśmy :)
Christopher 28.08.2014 17:07
No,proszę i import już niepotrzebny.
kuklik 28.08.2014 16:52
apetycznie wygląda
cukiereczek 28.08.2014 16:24
Rewelacyjny przepis i piękne zdjęcie
Wafelek2601 28.08.2014 15:44
Wygląda pysznie
Jadwiga/Jaga85 28.08.2014 15:43
Ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak